Kenmerken steigerhout

 

Oorspronkelijk zijn steigerplanken bedoeld voor een bouwsteiger om erover heen te lopen.

Normaal gesproken worden meubels van droog glad en vlak hout gemaakt. Omdat dit bij steigerplanken niet het geval is zitten hier soms wat nadelen aan:

 

Binnenmeubels

We doen er alles aan om de meubels zo strak mogelijk te maken. Voor binnenmeubels laten we het hout een paar maanden goed drogen zodat het later zo min mogelijk gaat krimpen en kromtrekken. Maar toch kunnen we niet 100% voorkomen dat dit gebeurt.

Vooral in de winter als er gestookt gaat worden kan het hout nog iets gaan krimpen, daardoor kunnen er kiertjes tussen de delen ontstaan en kan het zijn dat bijvoorbeeld een kast deurtje wat krom gaat trekken. Ook kan het zijn dat de delen door het drogen iets boller gaan staan, daardoor is bijvoorbeeld een tafelblad niet helemaal vlak en kan het zijn dat een kopje of bord niet helemaal recht staat.

De meeste mensen kiezen juist voor steigerhout omdat het er stoer uitziet en er niet van die strakke meubels houden.

Verder is steigerhout een vuren houtsoort en daardoor zacht, hierdoor kunnen er door intensief gebruik putten of krassen in de hout komen.

 

Buitenmeubels

Bij buitenmeubels laten we juist kieren tussen de planken zodat het  de ruimte heeft om uit te zetten als ze vochtig worden en zodat het regenwater niet op de vlakke planken blijft staan.
Buitenmeubels behandelen of niet?

Omdat steigerhout een zacht houtsoort is werkt het ook wat meer wanneer het in de regen staat. Hierdoor zal de eventuele beits laag bij vlakke delen minimaal om de 2 jaar moeten worden aangebracht. Omdat veel mensen dit liever niet doen kiezen de meeste mensen ervoor om het onbehandeld te laten. De levensduur zal dan iets achteruit gaan. Het voordeel is dat wanneer de meubels worden gemaakt van nieuw steigerhout (is goedkoper dan oud) deze na een jaar vanzelf mooi vergrijzen en eruit zien als oud steigerhout. Om de levensduur te verlengen is het een idee om de meubels in het najaar af te dekken en in het voorjaar even goed schoon te maken met een sopje of licht opschuren (dit geld alleen voor de vlakke delen)

 

Bij het bestellen van meubels gaat u ermee akkoord dat u op de hoogte bent van deze nadelen.